INFO TURKIJE
Turkije heeft alles wat een toerist maar kan wensen.  Een aangenaam klimaat, gezellige badplaatsen, prachtige landschappen, een indrukwekkende cultuurgeschiedenis, een beroemde keuken en een vriendelijke bevolking.  Redenen genoeg dus om hier een vakantie door te brengen.

AFWISSELEND LANDSCHAP

Een groot deel van de 8000 km lange kustlijn heeft een toeristische bestemming.  Alleen de Zwarte-Zeekust in het noordoosten nog niet.  De kust daar is geen aanrader, maar het Pontisch gebergte met dichtbegroeide bossen is een geweldig wandelgebied.
Parallel aan de Zuidkust loopt het Taurusgebergte met beboste en kale hellingen.  Door de hoogvlakten stromen vele rivieren, ook de meren zorgen voor een aangename afwisseling.
In het westen zijn vele, wel 1000, hete, thermale bronnen.  Het maanlandschap van Cappadocie is het gevolg van vulkanische uitbarstingen.  De kalkterrassen van Pammukale danken hun bestaan aan het afgezette kalkzout, dat afkomstig is van zwaar kalkhoudende stroompjes.


TAAL

Met Engels en Duits kunt u bijna overal terecht, vooral in de grote steden en in de toeristencentra.  Op Turkse scholen is Engels de belangrijkste vreemde taal.  Onbekendheid met het Turks is daarom geen probleem, tenzij u in afgelegen streken of het Oosten reist.

Dankzij Ataturk gebruikt het Turks vanaf de jaren twintig het Latijnse alfabet ( net als het Nederlands ) met slechts enkele extra tekens, zoals trema’s die een bepaalde uitspraak aangeven.  Het Turks is een Oeral-Altaische taal, noch verwant aan de Indo-Europese talen, noch aan het Arabisch, noch aan het Germaans.  Samen met het Fins en het Hongaars valt  het Turks in 1 taalgroep.  De grammatica is bijzonder ingewikkeld.


CULTUUR

Ondanks alle associaties met het Oosten is Turkije een efficient land, waar de bussen en treinen op tijd rijden en de mensen zeggen wat ze bedoelen.  De Turken zijn recht door zee en zullen gewoon nee zeggen wanneer iemand iets onmogelijks van ze vraagt.  In plaats van de persoon in kwestie af te schepen met allerlei beloften.
In het openbaar lijken Turken stugger, wordt nauwelijks gelachen op straat.  Maar als u ze beter leert kennen, blijken ze wel degelijk gevoel voor humor te bezitten.  Hun gereserveerde houding leverde ze bij vroegere reizigers de titel:”De Engelsen van het Oosten” op. Hoewel in het algemeen lijdzaam en geduldig, kunnen de Turken gewelddadig reageren als iets ze echt te ver gaat. Voor Turkse sodaten bestaat een dienstplicht van 15 maanden en wordt beschouwd als de taaiste ter wereld.
Turkije is nog steeds een mannenmaatschappij:  De 2 hoogst geprezen deugden zijn eer en mannelijkheid.  In een Turkse gevangenis staat de dief meestal onderaan de ladder, de moordenaar bovenaan.  Dat komt omdat motieven voor moord meestal te maken hebben met eer en zijn dus respectabel.  Wanneer bijv. een man in een vlaag zijn ontrouwe echtgenoot en haar minnaar doodt,  wordt dat beschouwd als een persoonlijke erezaak.
De invloed van de islam blijft sterk en in de meeste auto’s en taxi’s hangen amuletten om het boze oog af te weren. Het alcoholgebruik is matig en openbare dronkenschap ondenkbaar, alhoewel dit de laatste jaren wel aan het veranderen is. Jonge Turken stellen prijs op een goede opleiding en de beroepsbevolking is redelijk hooggeschoold, met naar verhouding meer afgestudeerden dan in sommige Noordeuropese landen. De kwaliteit van het onderwijs blijft ongelijk verdeeld. De meeste leraren en middelen gaan naar het toch al begunstigde westen van Turkije, ten koste van het provinciale oosten.


KLIMAAT


Het contrast tussen het vruchtbare laagland aan de kust en het bergachtige binnenland is zeer groot en heeft verschil-lende seizoenstemperatuur tot gevolg. In het oosten kan de temperatuur in de winter dalen tot -40 C met 120 dagen van het jaar sneeuw, terwijl de Middellandse kuststreken zachte, regenachtige winters hebben en zomertemperaturen van rond de 40 - 45 graden Celsius. De meeste regen valt langs de Zwarte - Zeekust.STAAT & ECONOMIE

Turkije is een seculiere republiek met aan het hoofd een president. Deze wordt voor een ambtstermijn van 7 jaar gekozen door de “Grote Nationale” vergadering, het parlement met 400 zetels. De president is tevens de opperbevelhebber van de strijdkrachten. Na overleg met het parlement heeft hij ook de bevoegdheid om de noodtoestand uit te roepen. Parlementsverkiezingen zijn er eens in de 5 jaar. De volksvergadering is in eerste instantie de wetgevende macht, hoewel ook de president in sommige gevallen wetten kan uitvaardigen.

Het land is opgedeeld in 81 provincies, elk bestuurd door een gouverneur. Heeft een dorp meer dan 2000 inwoners, dan wordt er een burgemeester en een gemeenteraad gekozen.

Turkije is nog steeds en overwegend agrarisch land. Maar liefst 59 van de Turkse bevolking woont en werkt nog altijd op het platteland. De steden daarentegen vormen van oudsher de bestuurlijke centra waar de rijke grootgrond bezitters en de intelligentia wonen en waar de macht wordt uitgeoefend. De kloof tussen het platteland en de stad is dan ook zeer groot.

Agrarische exportprodukten zoals katoen, tabak, noten, thee en zuidvruchten bepalen nog steeds voor meer dan 60de exportopbrengsten. In de industrie ligt van oudsher het zwaartepunt bij de textielindustrie, op de voet gevolgd door alle industrie die gestoeld is op het verwerken van agrarische produkten. De tertiaire sektor is log en er heerst een enorme bureaucratie die gepaard gaat met een zeer grote verborgen werkloosheid, waarbij velen het werk doen van 1. Sinds een aantal jaren is toerisme een sterk groeiende industrie. De grootste bron van inkomsten voor Turkije. Het ene na het andere grote resort wordt uit de grond gestampd. We vragen ons af of dat allemaal wel gevuld kan worden met toeristen.


ACCOMODATIE

De accommodatie loopt uiteen van luxe 5*-hotels als het Hilton en Sheraton tot eenvoudige familiepensions. Over de gehele linie worden de eisen ieder jaar strenger en de meeste toeristen zijn bij hun eerste bezoek dan ook aangenaam verrast door de hoge kwaliteit van de accomodaties. Dit is niet het Midden-Oosten van de slecht funktionerende apparatuur en de stroomstoringen, maar daarentegen ook niet het Europa van het smetteloze sanitair en de efficiente kamermeisjes. De bediening echter is altijd vriendelijk en behulpzaam.
De nieuwere hotels zijn vaak prachtige bouwwerken in traditionele stijl. Met de hygiene is het over het algemeen goed gesteld. Uw handen wassen onder stromend water is een essentieel element van de moslimcultuur, daarom hebben toilettafels bijna nooit een stop. De kamers hebben meestal een eigen toilet en douche, zelfs in de kleinere pensions. Douchebakken hebben meestal geen gordijn, dus de hele ruimte wordt drijfnat.
In juli en augustus is airconditioning geen overbodige luxe. De meeste hotels beschikken daar dan ook over.


VERVOER

AUTOVERHUUR
Het huren van een auto is duur. Bestuurders moeten ouder zijn dan 21 jaar en over een geldig rijbewijs beschikken. Een WA-verzekering is minimaal vereist, maar het is verstandig om daarnaast nog een aanvullende verzekering af te sluiten, die door alle verhuurbedrijven wordt aangeboden. Reken ongeveer op 35,- Euro voor een auto incl. verzekeringen per dag. Wij kunnen hem echter al voor 30,- Euro aanbieden.

OPENBAAR VERVOER
Voor kleinere en grote afstanden is de bus een prima en goedkoop vervoermiddel. De bussen zijn confortabel en hebben airconditioning. De dienstregelingen zijn betrouwbaar. De bussen vertrekken vanaf busstations (otogar) en stoelen moeten vaak vooraf worden gereserveerd. Dit kan ofwel bij het busstation of bij een reisagent.
Treinen rijden alleen in het noorden en het midden van Turkije. In het zuiden kom je ze niet tegen. Reizen per trein is i.v.m. Nederland spotgoedkoop.


PLAATSELIJK VERVOER
Dolmus-taxibusjes zijn het goedkoopst. Deze pittige minibusjes rijden langs vaste routes en kunnen onderweg worden aangehouden. Dolmus betekent “volgepakt” en dat is dan ook meestal het geval. Gewone taxi’s, geel van kleur, hebben en vervoeren snel en efficient door de stad. Het nachttarief van 24-6 uur (2 lichtjes op de meter) is 50% hoger dan het dagtarief (1 lichtje op de meter)

GELD

De muntsoort is de Turkse Lira. De beste koersverhouding behaal je als je ter plaatse wisselt of geld uit de pinautomaat haalt. Je vindt geldautomaten eigenlijk overal, zeker in de toeristencentra en de grotere steden.  Sinds 1 januari 2005 heeft Turkije de laatste 6 nullen van het geld afgehaald. Dit is gedaan omdat de bedragen te hoog werden en ook is het een stap richting de EEG.  Op dit moment is 1 Turkse lira ongeveer 50 Eurocent waard.  Het grootste biljet is 200 TL en is waard € 100,- 

Ook is het mogelijk Euro’s te wisselen bij banken en wisselkantoren. Ool travellercheques kunnen daar worden ingewisseld.  Creditcards worden in de meeste grotere winkels wel geaccepteerd.  Banken zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 09:00 uur tot 16:30 uur.

Sinds 2004 is het mogelijk om Euro's te pinnen.  Er zijn 4 banken waar dat mogelijk is:  FORTISBANK,  DENIZBANK,  HSBC-bank en GARANTI-bank.

Voor fooien geldt in restaurants zo’n 5-10% van het totaalbedrag en alleen als u tevreden bent. De lonen zijn over het algemeen laag en daarom is het gebruikelijk fooien te geven aan de chauffeur van de excursies, kamermeisjes, obers en gidsen.Copyright © 2014 by "R.van Briemen"   •   All Rights reserved   •   E-Mail: post@rvanbriemen.com